«Tilvenning til vogn»

av | apr 4, 2010

Tilvenning til vogn

Innkjøring av hest begynner med tilvenning til sele, trening på å gå i drag, tømmekjøring,  og etterhvert tilvenning til vogn. Til det er Ronald uovertruffen. Han er gammel i gamet og utstråler ro overfor nye hester som ikke er vant til vogner. Dessuten forstår han viktigheten av å lystre det minste vink, så han er en viktig medspiller når hester skal kjøres inn.

Ronald er født i 1985 og en trygg kamerat å ha med når nye hester skal kjøres inn. Jeg bruker gjerne en arbeidsvogn som har en del lyd i seg til det. Jeg bruker hodelag med skylapper så han skal bli minst mulig distrahert av hesten som skal tilvennes vogna. (Foto: E. Haveraaen).

Ronald_Hrafntinna_2.4_2

Først leies hesten ved siden av vogna, og når det går bra, kan den rusle etter. Her er det Hrafntinna som skal til pers.

Ronald_Hrafntinna_2.4_4

Når hesten aksepterer greit å være i nærheten av vogna, som Hrafntinna ikke hadde det minste i mot, er det på tide å gå et steg videre.

Ronald_Hrafntinna_2.4_1

Neste steg er å leie den ved siden av vogna, på høyde med hesten i dragene, slik at kroppen kommer i kontakt med dragene. (Fotos: E. Haveraaen).

Ronald_Hrafntinna_2.4.10

Først på den ene siden, deretter snur vi og bytter side, sånn at hesten fortsatt går på utsiden.

 Hrafntinna tilvennes vogn

Hjelpen på utsiden passer på så hesten holder passe avstand til vognen ved at et langt leietau går fra hesten, gjennom et øye på draget og tilbake til hjelperen.  Hrafntinna synes heller ikke dette var det spor problematisk, så neste steg blir å ha henne i drag. Kanskje kommer det bilder av det også etterhvert.